• facebook
  • instagram
  • linkedin
  • twitter

#CaOFata

Anul trecut, P&G a lansat o campanie internațională de încurajare a fetelor din lumea întreagă să fie ce-și doresc ele și să nu se lase conduse de stereotipiile clasice.

Au ales să facă asta ilustrând ce înseamnă pentru copiii dn ziua de azi să faci lucrurile #CaOFata: să alergi, să râzi, să lovești ca o fată. Rezultatele se văd mai jos:

Recent, campania P&G pentru Always a început să fie adaptată și la nivel local, pentru a arăta cât de mult sunt influențate fetele să facă sau să creadă anumite lucruri despre ele și despre băieți – de la alegerea unui sport “de fete” la a te da înapoi de a salvarea unei alte persoane, pentru că “băieții sunt de obicei eroii”. Clipul în română e disponbil aici.

La nivel de mainstream, ideea campaniei Always #LikeAGirl / #CaOFata nu e deloc rea, pentru că foarte mulți copii trebuie încurajați să crească știind că oamenii au drepturi egale, indiferent de sex, rasă sau locul în care s-au născut. Mulți nu știu sau nu concep asta, pentru că au fost crescuți să gândească limitați de rolurile clasice ale femeii în societate. Chiar și dacă știi de limtările astea, tot e foarte greu să nu te lași afectată de prejudecățile societății. Eu am crescut cu un frate geamăn și știu prea bine cât de diferite sunt lucrurile când ești fată comparativ cu aceleași situații dacă ești băiat. De multe ori e mega frustrant. De multe ori e mega mișto. Mesajul campaniei e pozitiv pentru marea masă și mai ales pentru copii, care sunt și target-ul acestei campanii.

Problema (mea) cu feminismul însă e că în încercarea de a crea și a promova șanse egale îndiferent de sex se ajunge la o mișcare de uniformizare a oamenilor prin abstractizarea noțiunii de identitate sexuală. Campania asta de la P&G e un exemplu clasic de feminism dus la extrem de dragul unei idei – care nu e rea la nivel de mesaj general.

Dar mesajele implicite ale acestei campanii transmit, printe altele, că există doar un singur mod corect să râzi sau că e cumva greșit să râzi #CaOFata, de pildă. La fel cu alergatul. La fel cu lovitul. Fetele râd foarte drăguț, majoritatea (mai ales Mezdrea 😛 ). La fel și bărbații.  Nu e nimic greșit în faptul că fetele și băieții fac lucrurile diferit. Și în definitiv nu e nimic greșit să spui că faci un lucru ca un băiat sau ca o fată. Mesajul din spatele acestor chestii nu riduculizează atât de mult sexul la care se face referire, cât neconcorndanța dintre sexul real și cel asumat public de cineva. Și asta e ideea pe care o forțează această campanie.

În clipurile astea, prin forțarea ideii, se transmite că e greșit ca o fată să se considere un potențial erou argumentând că peste tot eroii sunt ilustrați ca fiind bărbați, dar nu se vorbește despre șansele reale pe care o fată le are în a scoate în brațe pe cineva dintr-o clădire în flăcări în comparație cu un bărbat. La nivel de societate suntem și ar trebui să fim egali, dar feminismul nu ar trebui să se bage în chestiuni ce țin strict de diferențele fizice dintre oameni și tot ce rezultă din asta. Discuția e lungă și complexă, dar ideea e că Fetele sunt #DeNeoprit și fiecare ar trebui să-și ducă viața în stilul propriu. Mulțumim, P&G, că ai adus vorba despre asta.

Clip to Evernote

gone digital

Leave a reply

 

css.php