• facebook
 • instagram
 • linkedin
 • twitter

ce facem cu pozele?

Nu știu cum o fi pe desktop-urile altora, dar la mine lucrurile sunt foarte ordonate pe toate dispozitivele pe care le folosesc în mod activ (laptop personal, laptop de serviciu, telefon, kindle).

0530 stl facebook.jpg

mici obsesii digitale

De principiu nu suport să am tot felul de fișiere împrăștiate aiurea, fiindcă îmi place să le pot găsi ușor pe fiecare, după logica după care le-aș căuta. Așa se face că am o grămadă de foldere și folderașe mai mult sau mai puțin intuitive pentru neinițiații în logica mea și obișnuiesc să fac periodic curățenie prin folderul de downloads și poze încercând să țin harababura la minim. Culmea e că îmi și iese, fiindcă m-am obișnuit să fac asta de câțiva ani, ba chiar am început să extind această mini-manie și la contul de gmail, unde de vreun an nu suport să mai am mailuri necitite (și deci ne-mutate unde le e locul). E ca o cursă continuă și-mi place să cred  că peste niște ani se va dezvolta o formă de terapie care să vindece și asta (sau măcar să o facă aplicabilă și în viața de zi cu zi, fiindcă am multe haine împrăștiate aiurea peste tot prin casă).

Eh, în contextul ăsta mi-a fost foarte greu să găsesc cea mai simplă și mai scalabilă formă de logică după care să-mi ordonez pozele personale din calculator – cea mai comună formă de fișier din lume. După niște încercări nemulțumitoare, într-un final am ales să le ordonez după Ani – și Evenimente speciale din anul ăla. Treptat,  odată cu anii, am ajuns să am tot mai multe poze de ordonat, așa că am început să creez foldere cu fiecare Luna a anului si sub-foldere cu evenimentele mai speciale petrecute atunci. Așa se face că doar din ultimii 5 ani am ajuns să am 80 GB de poze personale pe laptop, în contextul în care n-am vreo pasiune pentru fotografie, obișnuiesc să șterg toate pozele nașpa, nu mai am aparat foto de 3 ani și nici nu-mi place să mi se facă poze. Mie mi se pare enorm.

avantajele si dezavantajele pozelor printate

După ce se adună și se tot adună poze cu încărcături emoționale de varii intensități, întrebarea e ce facem cu ele (până nu apar altele noi). Răspunsul la întrebarea asta mi l-am dat singură acum vreo jumătate de an, când am văzut o ofertă Groupon de scos 200 de poze la un super preț, cu livrare acasă (75 lei parcă, nu mai știu). Greșeala mea a fost că am uitat c-am cumpărat oferta, iar mailul de reminder din ultima zi mi-a permis doar să fac o arhivă cu 2-3 dintre folderele mai bogate și să dau send, fără să stau să-mi aleg pozele preferate de scos și poate de pus în ramă.

Dintr-alea 200 de poze, vreo 100 au fost puse bine într-o cutie unde să le vadă nimeni, iar restul au fost share-uite cu cei care nu le văzuseră niciodată  – adică familia. Așa se face că acum vreo 50 de poze cu mine dintr-o ședință foto în parc stau înșirate sub geamul de peste măsuța din sufrageria alor mei, iar toți musafirii lor au ajuns invariabil să le complimenteze fata (mulțumiri Cătălina pentru poze și părinților pentru subtilitate).

Avantajul e că albumele foto rămân, pot fi arătate oricând, sunt mai valoaroase, fiecare poză e importantă și culmea e că – în formă fizică – e mai ușor de share-uit decât în cea digitală. Plus că poți să le pui efecte, să le customizezi cum vrei, să le pui rame și alte briz-brizuri și chiar să ți le comanzi direct acasă.

Dezavanatajul e că îmbătrânești până alegi și personalizezi, de mână, (doar) 200 de poze pe care să le scoți, cât să faci un album decent de poze.Din restul de poze printate (în care eram cu diverși prieteni prin diverse locuri făcând diverse lucruri) am făcut felicitări personalizate care-au fost foarte, foarte apreciate (și mai mult ca sigur păstrate. undeva ascunse bine într-o carte, dar cel mai probabil păstrate), iar din ce-a rămas am făcut un album pe care plănuiesc să-l arăt nepoților la bătrânețe.

alte lucruri de făcut cu folderul de jpeg-uri

În afară de pozele printate, cele share-uite pe internet și cele folosite în vreo 2-3 filmulețe cu și despre mine (care NU cred că sunt publice) nu țin minte să fi făcut ceva cu pozele mele, deci bănuiesc că astea ar fi, în mare, cam singurele utilități ale jpeg-urilor pe care ne umplem cu atâta sfințenie folderele.

mai știți voi altele?

Clip to Evernote

gone digital

9 Comments

 1. Vlad · 25/01/2013

  Backup?
  Și eu am mare grijă de zecile de gigabytes de poze să fie ordinate pe locații, evenimente, etc. și după câte-o curățenie generală o dată la câteva luni, două back-up-uri în locuri diferite (din lume) mă ajută să dorm liniștit noaptea 🙂

 2. plumbix · 26/01/2013

  Imi pare rau. N-am reusit sa termin de citit pentru ca inca sunt blocat de cuvantul “logica” la o fata 😛

 3. ligia · 27/01/2013

  @Vlad
  da, normal ca back-up, asta e grija constanta

  @plumbix
  :))

 4. adidasi · 27/01/2013

  pozele…ne aduc aminte mere de cum am fost candva, pemine uneori ma fac sa zambesc sau sa privesc cu frustrare la trecut si mereu zic”de-as fi avut atunci mintea de acum..”

 5. Redgrave · 31/01/2013

  Si uite asa mica manie datorata folderului Downloads se va reflecta si in realitate, unde cel mai probabil vei aranja revistele de pe masuta de cafea in ordine alfabetica, dupa grosime si lungime, plus subiecte. 😛

  I do that. (But I’ll never admit it again)

 6. koma · 02/02/2013

  daca ai data corecta in aparatul foto macar cu identificarea dupa perioada aproximativa e in regula. eu grupez imaginile dupa numele evenimentului dar numele folderului incepe cu data data in format aaaa.ll.zz(si continua cu cateva cuvinte sugestive) si prin asta am asigurata ordonarea cronologica. cam o data pe luna le rearhivez si copiez pt siguranta.

 7. ligia · 04/02/2013

  @Redgrave
  as vrea eu sa fie asa si-n viata de zi cu zi. Here’s to wishful thinking

  @Koma
  da, e o idee buna asta, doar ca eu nu fac poze asa des

 8. Stefan Mihaela · 15/02/2013

  N-am mai printat o poza de n ani. Nici eu nu stiu de ce. Stiu insa ca fiecare poza, imagine care mia- placut, m-a marcat, am pastrat-o. Nu nu mai in pc, dar si pe cd, in cazul in care pc-ul pateste ceva.

 9. Relu · 09/01/2017

  Pozele sunt cele mai frumoase amintiri pe care le poate avea o persoana.

Leave a reply

 

css.php