• facebook
  • instagram
  • linkedin
  • twitter

IGSU are “jucarii” noi de la Petrom

Zilele trecute, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a prezentat cele mai noi echipamente pe care le are în dotare pentru intervenții în caz de incendii, inundații, cutremure, deszăpeziri, descarcerari sau tabere de sinistrați.  primite ca sponzorizare din partea Petrom și au costat pe undeva pe la 1,2 milioane de euro.

În cadrul evenimentului de prezentare a echipamentului, echipa IGSU a simulat câteva dintre principalele tipuri de probleme cu care se confruntă în munca lor de zi cu zi. Au început cu o simulare de incendiu (pompierii de la IGSU au primit 400 de seturi noi de echipament de protecţie)

 o demonstrație de drenaj al apei în caz de inundație, cu un utilizaj nou cu super putere, un exemplu de intervenție în caz de înzăpezire

 demo-urile de intervenții s-au făcut cu una din cele cinci autospeciale de interventie șenilate, niște vehicule speciale care merg pe apă, uscat și terenuri accidentat (și cu care m-am plimbat și eu un pic :P)

Prezentarea a continuat cu simularea unei intervenții în caz de cutremur (care implică o etapă de cercetare și recunoaștere a zonei afectate, în care participă și câini polițiști) și în care au fost folosite niște instrumente speciale de descarcerare în caz de cutremur, caduse în premieră în România, are permit spargerea betonului armat și cu care se fac găuri de diferite circumferințe în plăci de beton, exact ca-n desenele alea animate cu Tom&Jerry

 Printre altele,  IGSU a mai primit și 10 corturi gonflabile (cu o capacitate de 100 de persoane) și două bucătarii mobile,  pentru taberele de sinistrați, care permit funcționarea imediată.

Echipamentele se vor duce către echipele de intervenție din Buzău și Mureș, dar și pentru Unitatea Specială Ciolpani, cea care are competenţe pe întreg teritoriul României. Cum echipamentele donate sunt noi și foarte performante, nu pot decât să mă întreb oare cum și mai ales cu ce au ajuns cei de la IGSU în cele peste 15.800 de intervenţii pe care le-au făcut anul trecut. Cică doar în  ianuarie-februarie 2012 echipa IGSU a ajutat peste 60.000 de persoane izolate în locuinţele proprii și alte 3.500, blocate în peste 2.000 de vehicule sau trenuri.

Habar n-am cum e să ai nevoie de ajutorul oamenilor ăstora și chiar nu-mi doresc să aflu (chiar dacă – în mod dubios îmi doresc să simt și eu un cutremur), dar nu pot să nu mă întreb cât de greu trebuie să fie să lucrezi doar cu oameni năpăstuiți, disperați și speriați.

Nu pot decât să sper că echipamentele astea noi le vor face munca mai ușoară, fiindcă, din câte am văzut, salvarea unei vieți nu-i deloc o joacă.

[ Mai multe detalii despre IGSU și proiectele sale în derulare sunt disponibile aici ]

Clip to Evernote

gone digital

Leave a reply

 

css.php