notificare: despre nomofobie

Dec 3, 2012   //   by ligia   //   Diverse, Notări și notițe  //  7 Comments

Seară, prieteni la masă într-un pub, sucuri, alcool, râsete, muzică pe fundal. Și cineva cu nasul în telefon. Apoi alt cineva. La un moment dat, se lasă tăcerea și toată lumea își verifică telefoanele în același timp. Sună cunoscut?

Aparent, ne verificăm telefonul cam de 60 de ori pe zi, iar asta (cică) ne afectează destul de tare relațiile cu alți oameni (de obicei, cu aia de lângă noi).

Mai nou, (de fapt de prin 2008) există și-un cuvânt pentru pornirea incontrolabilă de-a ne verifica telefonul – și-anume nomophobie (no-mobile-phobia) – iar cei afectați serios de treaba asta nu-și închid niciodată telefonul, îl poartă tot timpul cu ei, devin agitați când n-au semnal sau baterie și intră într-un soi de sevraj dacă îl uită acasă într-o zi sau, doamne ferește, îl pierd (cel puțin așa am auzit).

Cu toate astea, chiar dacă unii (fără abonament 3g, probabil) văd nomofobia ca pe-o dependență, alții (de obicei, nomofobii) o văd ca pe un mod de-a comunica mai ușor și de-a fi tot timpul conectati la oameni și tehnologie. 

Partea bună e că nomofobia nu-i o problemă reală (încă), în ciuda tuturor studiilor care o asemănă, ca percepție, cu sindromul membrului fantomă, dar are toate șansele să devină ceva serios.

Partea bună e că, până când se inventează aplicația care să trateze nomofobia, măcar avem o scuză cu nume pompos pentru lipsa de maniere în societate :D

7 Comments

 • E doar un mod de-a comunica mai ușor :D

 • propun sa facem o intalnire a nomofobilor anonimi

 • @pandutzu: pai e o intalnire in toate localurile/restaurante/barurile etc.

  Sunt cativa mereu :-)

 • [...] un alt studiu zice că ne verificăm telefonul de vreo 60 de ori pe zi și că asta se cheamă nomofobie [...]

 • [...] de zi cu zi şi îmi e foarte greu să renunţ la ele. Am telefonul, despre care a scris bine Ligia aici, am două perechi de căşti pe care le tot rotesc prin buzunare, să fiu sigur că întotdeauna [...]

 • Eu fac parte din oamenii care vor sa isi inchida telefonul, macar sambata si duminica si care primeste aprostrofari pe aceasta tema, ca de ce e inchis, ca de ce n-am raspuns etc.
  Asta va suna cunoscut?
  Eu cred ca e la moda sa stam cu nasul in telefon, asa cum era la moda sa stam cu nasul in mirc acum vreo 10 ani. Sper sa treaca.

Leave a comment

 


Idea Catalog

Redescopera Romania

Follow Me on Pinterest

Generatia Z

Comentarii recente

 • Alexandru Pop: frumoasa poveste. o singura remarca am. politia nu are dinadins internet si asta pentru a-i nu fi...
 • Anca: Ce de link-uri faine, thanks! :) Si apropo de “sa ne bucuram de ce apare in calea noastra” –...
 • ttut: Vorba lui “Avion” justitia o freaca si mai au si salarii nesimtite :)
 • ligia: @ Andra – se face :) @Alin – ma bucur :)
 • Alin: Foarte fain! Am intrat pe aproape toate link-urile. Desenele alea sunt chiar hazlii. ;)