• facebook
  • instagram
  • linkedin
  • twitter

cum te pregatesti pentru calatorii cu avionul

Anul ăsta am călătorit cu jobul printr-o grămadă de țări și orașe, am trecut prin nenumărate fusuri orare, am avut la escale de nu mai țin minte și-am văzut câteva dintre cele mai mari și aglomerate aeroporturi din lume. Mai precis, am mers, datorită Bitdefender, la târguri și conferințe tech din SUA (New Orleans, New York, San Francisco, Las Vegas), Europa (Londra, Barcelona) și Asia (Baku, Dubai) și-am avut escale de câteva ore prin Londra, Amsterdam, Istanbul sau Memphis.

Dacă e ceva ce-am învățat din toate asta e cum să te pregătești pentru călătorie într-un mod cât mai eficient, indiferent că ai un zbor tranatlantic sau unul de câteva ore. Majoritatea sunt lucruri de bun simț, dar cele mai utile sfaturi pe care pot să le împărtășesc sunt, în ordinea importanței, legate de:

  • cum te îmbraci pentru zbor
    • de preferat în pantaloni cât mai comozi (vara asta, când am mers în Baku, m-au ținut vreo 15 minute în plus față de restul lumii la verificarea pașaportului pentru că eram în rochie, dar na, fiecare cu religia și ideile lui fixe). Pantalonii au marele avantaj că, mai ales la zborurile mega lungi, îți permit să te miști în fel și chip pe scaun, spre deosebire de o fustă sau o rochie care te obligă să înțepenești în poziție picior-peste-picior.
    • cu o bluză lejeră (și-un hanorac de schimb), de preferat ceva care să nu stea mulat pe corp și care nu se șifonează prea ușor (transpiri, dormi etc)
    • fără accesorii metalice (adică fară curele, ceasuri, bijuterii voluminoase, bocanci cu catarame)
    • încălțămintea trebuie să fie cât mai comodă și cât mai ușor de descălțat/încălțat (adică balerini, sandale, adidași sau chiar papuci), fiindcă în funcție de cum ești încălțat și în ce aeroport te afli, ești sau nu pus să te descalți la controlul vamal. De pildă, când pleci de pe Otopeni și ai niște pantofi/sandale cu talpă sau niște balerini sunt slabe șanse să fii pus să te descalți. În State însă ești pus să te descalți oricum (sunt ok doar flip-flopșii la ei).  Oricum, regula spune că în caz de toc înalt, gheată, adidas sau încălțare care-ți acoperă total piciorul trebuie să te descalți – iar asta înseamnă să-ți pui cipicii aia de plastic și apoi să stea lumea după tine să te încalți la loc, în timp ce bagajele care-au trecut pe banda rulantă se strâng grămadă și încurcă pe toată lumea dacă nu te miști mai cu talent.
  • ce iei în bagajul de mână
    • bagajul de mână (care e de preferat să fie un ghiozdan măricel sau o geantă serioasă) e bine să aibă cât mai multe compartimente și să fie ușor de manevrat. În buzunarul cel mai la îndemână trebuie să ai biletul de avion și pașaportul/CI, pentru că până te urci în avion o să tot trebuiească le arăți în stânga și-n dreapta. În alt compartiment e bine să ai puse la un loc toate produsele electronice pe care trebuie să le scoți pentru control și tot pusă bine trebuie să fie și punguța transparentă cu toate produsele lichide/cosmetice pe care le iei cu tine,  pe care doar să o scoți și să o bagi la loc înainte să te urci în avion.
    • indiferent dacă e vorba de un zbor de câteva ore sau unul mai lung ca ziua de lucru, e bine să ai întotdeauna la tine un mp3 player, o carte/e-book reader și-un carnețel. În fiecare aeroport trebuie să ajungi cu câteva ore mai devreme, zborurile mai au întârziere și activitatea de people watching e amuzantă până când observi ceva care te enervează (și de obicei asta se întâmplă relativ repede), așa că probabil o să vrei să te ții ocupat cât mai mult din timpul ăla mort, de preferat făcând ceva util (în plus, asta o va ține la distanță pe tanti aia care vrea să-ți povestească despre cum se duce ea pentru prima dată la băiatul ei plecat în Canada, care tocmai și-a luat mașină; sau pe măcelarul insistent care se dă la tine și care îți povestește cum se înreîntoarce la jobul lui din Spania, făcând pe interesantul). Dacă ești o persoană foarte sociabilă însă (ori extrem de plictisită) o discuție cu vecinul de scaun poate fi chiar interesantă și se poate lăsa cu un nou prieten pe Facebook (sau stalker, după cum ți-e norocul). 
    • să ai mereu la îndemână electronicele: laptop, telefon, micro usb, încărcătoare de tot felul și mai ales un adaptor universal de priză.  Bateria la telefon moare destul de repede după ce-ți suni apropiații să-i anunți că n-ai pierdut avionul, după ce dai și răspunzi la niște mailuri, faci niște poze, faci check-in-urile de rigoare, scrollezi facebook-ul de plictiseală și critici pe twitter reclamele din aeroport. La fel, un laptop nu strică în cazul în care trebuie să lucrezi la o prezentare, să-ți cauți pe mail adresa de cazare sau să te uiți la un episod din Breaking Bad.
    • e bine să ai întotdeauna produsele de igienă și îngrijire la îndemână: cremă de față, pastă și periuță de dinți, deodorant, pilă de unghii (dacă ești genul care își roade unghiile sau își decojește oja de plictiseală), un pieptene și alte produse cosmetice care te pot ajuta să-ți recompui fața după un zbor de 10 ore.
    • tot în bagajul de mână să ai mereu la tine un hanorac, o pereche de șosete și un șal. E incredibil de frig în avion, mai ales când dau drumul la aer condiționat, iar șosetele și hanoracul te vor face să te mângâi singur pe cap în semn de mulțumire. Șalul e opțional, dar e bun în caz de suport pentru spate, pernă în caz că nu primești de la însoțitorii de zbor sau paravan pentru ochi în caz că vrei să dormi (n-am fost niciodată fană suporturilor alea pentru gât, în mare parte pentru că-s voluminoase și nu-mi place să car jdemii de chestii după mine)
    • tot în bagajul de mână e bine să ai aproape un outfit întreg de rezervă (sau măcar un tricou de schimb), pentru că nu știi niciodată când o să pierzi avionul că ai timp prea puțin de legătură între zboruri (așa am pățit eu și-am rămas peste noapte în Istanbul, fără bagaje) sau că trebuie să te schimbi după o escală prea lungă între zboruri (am avut de pierdut 7 ore în Memphis, unde era atât de cald că se lipeau hainele de tine, iar bagajul de cală era deja în avion).
  • ce iei în bagajul de cală
    • bagajul de cală nu trebuie burdușit. Întotdeauna trebuie să lași cam 20% din capacitatea genții liberă pentru cumpărăturile din locul în care mergi (mai ales dacă-i unul în care n-ai mai fost și din care toată lumea se așteaptă să-i aduci un mic suvenir). Și chiar dacă pentru alții îți faci și-ți calculezi loc, pentru tine e mai greu – de pildă, când am fost prima oară în State mi-am luat bagaj pentru o săptămână, dar în cele din urmă a trebuit să stau două (și deci am făcut de 2 ori mai mult shopping), și, pentru că nu mai aveam nici un pic de loc în bagaje, a trebuit să arunc la gunoi o pereche de sandale cu care venisem de-acasă, ca să fac loc la o altă pereche de sandale nou-nouță și la 2 perechi de balerini. A fost greu. Altă dată a trebuit să duc niște materiale de presă la mine-n bagaj(dar alți colegi au trebuit să care palincă, cu care-i un pic mai riscant să treci granița), așa că e mai bine să lași loc de neprevăzut, fiindcă de obicei apare. 
    • indiferent unde mergi, pentru câte zile și cât de cald/frig e acolo, ia-ți la tine o pereche de pantaloni lungi și una de pantaloni scurți.  În Baku (Azerbaijan) era super cald, dar ăia de-acolo fiind musulmani nu prea vedeau cu ochi buni fetele îmbrăcate în rochii, iar eu pentru cele 3 zile state acolo, la +35 de grade, îmi luasem doar rochii în bagaj (ceea n-a fost deloc o idee prea bună, fiindcă la cum se uita lumea la mine pe-acolo m-am simțit ca o mega pițipoancă. A fost interesant 🙂 ). În Vegas însă, în afara programului de conferință care se ținea într-un hotel și unde erau constant 20 de grade, am purtat doar pantaloni scurți, pentru că afară erau 40 de grade.
    • de preferat, e bine să iei la tine cât mai multe haine care nu se șifonează și pe care să nu trebuiască dup-aia să le calci (în principiu pentru că n-o să ai timp sau chef să le calci, că poate n-o să aibă fier de călcat acolo unde stai sau pentru că e posibil să lași camera de hotel fără curent electric atunci când bagi fierul de călcat în priză  :-” )
    • ideal ar fi să-ți calculezi dinainte outfiturile, ca să știi ce haine și ce încălțăminte să-ți iei la tine. Oricum, în principiu, indiferent în ce scop călătorești, trebuie să ai la tine ceva casual-turistic (adică ceva comod și lejer, mai ales de încălțat), ceva smart-casual sau office (gen rochii, cămăși, sacouri, pantofi dacă mergi pe la conferințe, târguri, întâlniri cu media sau cu parteneri de afaceri) și neapărat ceva de ocazie. Evident, în funcție de scopul călătoriei trebuie să îți iei mai multe din hainele de care ai nevoie, dar indiferent de care-or fi e bine să fie haine pe care le-ai mai purtat și-n care te simți cât de cât comod.
    • fiecare bagaj trebuie să aibă o categorie de “lucruri pe care nu strică să ai la tine” și de care să nu-ți pară rău că le cari cu tine chiar dacă nu ajungi să ai nevoie de ele. Din categoria asta fac parte: o geacă (când am fost în San Francisco a trebuit să-mi iau una de acolo, că bătea rău vântul, în ciuda celor 23-25 de grade), un costum de baie (sunt șanse mari ca hotelul  la care stai să aibă piscină sau saună, iar dacă ai timp și chef e chiar păcat să nu te duci la ceva care arată și sună bine, gen Pleasure Pool) și ceva de ocazie, în caz de petrecere, mers în club sau la vreun spectacol (în Baku am ajuns întâmplător la party-ul de 20 de ani al ambasadei României de acolo, în Vegas am ajuns la un roof top party la care mixa băiatul de la Prodigy, într-una din serile libere am fost la un spectacol de varietăți într-una din plecări…deci e bine să fii pregătit în caz de orice)
  • ce mai e bine de știut
    • să nu uiți să-ți activezi roaming-ul
    • să te interesezi cum poți să ai acces la net de acolo, dacă crezi că îți trebuie (cel mai simplu e să-ți iei o cartelă cu opțiuni de net de la ei, fiindcă netul în roaming merge în hopuri)
    • neapărat să verifici înainte cum o să fie vremea acolo și eventual cum se îmbracă lumea de obicei dacă pleci în locuri oarecum exotice
    • să te documentezi care-s principalele atracții turistice și ce vrei neapărat să vezi (realistic vorbind)
    • cum se împăturește un costum și cum se scoate o pată, în caz de nevoie (tot în caz de nevoie e bine să ai un ac de siguranță la tine și poate și niște ac și ață să pui la loc un nasture)

Pe parcursul drumului e bine să încerci să dormi (și de obicei niște vin roșu ajută foarte mult), să ceri pătură și pernă dacă nu zbori cu o companie low cost, să stai la geam dacă nu prea ești genul care să plece prea des de pe scaun(pe lângă priveliște mai ai și pe ce să-ți sprijini capul în caz că adormi) și să ai fie căști, fie dopuri de urechi la tine, ca să controlezi cât mai mult din lucrurile pe care le auzi (asta, bineînțeles, dacă nu cumva ai un bebeluș cu tine). A, dacă nu stă nimeni cunoscut pe scaunul de lângă tine, e bine să schimbi măcar două-trei vorbe cu persoana de lângă tine înainte să adormi, ca să se simtă obligată să te trezească sau să ceară ceva și pentru tine când trece însoțitoarea de zbor cu gustări 😀

și cam atât.
zboruri liniștite 🙂

Clip to Evernote

gone digital

17 Comments

  1. phoebe green · 16/10/2012

    si totusi un ceas la mana e bun cand zbori si cand schimbi aeronave prin aeroporturi (sa stii cat sa stai in duty free, cat sa te lasi furat de serialul preferat, mai ales cand gasesti un loc departe de poarta de imbarcare, unde sunt inghesuiti toti). Iar alcoolul baut la inaltime, in afara ca da somn,efect dorit de multi calatori, provoaca si o deshidratare mai mare decat ar provoca la sol, ceea ce nu ne convine. Mai ales pentru femei, dupa x ore de zbor, deshidratarea e cu bataie lunga (ten- riduri- cearcane- nevoie de mult fond de ten dupa).
    Iar bluza cu care te imbraci in avion ar fi indicat sa fie cu maneca lunga- asta ca o completare la ce ai spus tu, intr-adevar, e frig in avion.
    🙂

  2. Catalin · 16/10/2012

    Foarte utile sfaturile, bookmark la pagina 😀
    In ianuarie voi zbura pt prima data… si direct Brazilia!
    Ma asteapta o calatorie de 17 ore! 🙂

  3. ligia · 16/10/2012

    @Phoebe da, ai dreptate cu ceasul de mana, dar e tricky: e util cand ai escale, dar e enervant ca inseamna sa mai dai ceva jos la security check, plus ca nu prea ai nevoie cu adevarat de ceas, fiindca de obicei e afisat peste tot.
    ai dreptate cu bluza, e bine sa ai ceva cu maneci care sa poate fi ridicate in caz ca ajungi undeva unde e foarte cald.

    Catalin – have fun in Brazilia, super tare ca mergi acolo si bafta multa cu zborul. astept povesti 😉

  4. hoinaru · 16/10/2012

    Bun. Data viitoare cand o sa ajung in Vegas la un roof top party la care mixeaza cineva de la Prodigy o sa stiu ce am de facut.

  5. vali · 17/10/2012

    hoinaru, am dubii că sânii tai te vor purta intr-acolo 😛

  6. ligia · 18/10/2012

    @Alex you never know :p
    @Zoso nu-i subestima sanii

  7. Călătoria cu avionul - patru articole cu sfaturi | zoso blog · 22/10/2012

    […] scrie despre cum călătoreşte o fată pe distanţe lungi şi ce pune la geamantan.  Alex, ai cărui sâni încă nu l-au purtat […]

  8. Serban Cristian · 23/10/2012

    As aminti ca e bun un pix in bagajul de mana, de multe ori trebuie sa completezi formulare pentru viza/vama si in tot avionul se gasesc 3 pixuri.

    De asemenea, problema cu netul in roaming nu e dat de functionarea in hopuri, ci de preturile in hopuri, cazul fericit este EU cu vreo 5 euro pe un mega ( atentie, in ultimul timp o poza are vreo 5 ) iar pentru tari mai calde ajunge la 20 euro acelasi mega.

  9. ligia · 23/10/2012

    exact, un pix! corect

  10. Many · 10/07/2013

    Buna,am si eu o intrebare punguta cu cosmetice trebuie sa o scot din bagaju de mana pentru control sau o pot lasa in bagaj si se evde cand o pune pe banda rulanta?

  11. ligia · 11/07/2013

    punguta de cosmetice trebuie sa fie intr-o punga transparenta.
    esti obligata sa o scoti, chiar daca de multe ori se vede in bagaj.

    nu ti se cere explicit peste tot sa faci asta, dar e mai bine sa o scoti tu decat sa ti se ceara dupa aia.
    calatorii placute 🙂

  12. Inchirieri autocare · 31/05/2015

    Asa este, punguta cu cosmetice trebuie sa o scoti tu ca sa nu fie nicio problema. Acum depinde foarte mult si de cei ce te controleaza. Oricum nu e panica, daca citesti si te informezi ce ai/nu ai voie sa iei nu o sa ai probleme.

  13. elena · 09/08/2015

    buna seara,

    Doresc sa achizitionez un bilet de avion cu escala, timpul intre avioane este de o ora si jumatate. Este suficient timp daca nu am bagaj de cala? in momentul in care schimb avionul trebuie sa trec iar pe la controlul bagajului de mana ?

    multumesc mult,
    elena

  14. ligia · 10/08/2015

    buna. Da, e suficient timp o ora si jumatate, dar asta inseamna ca dupa aterizare trebuie sa mergi direct la poarta urmatorului zbor.
    Si da, pentru fiecare zbor in parte se face controlul bagajului de mana.

    calatorie frumoasa 🙂

  15. Dana · 29/08/2015

    Buna! Am citit cu interes postarile si chiar mi se par foarte utile sfaturile. Eu trebuie sa zbor spre Chicago pe 1 sept.(daca mai decoleaza avioanele cu iminenta greva taman pe 1!) Zborul este cu compania SAS. A mai zburat cineva cu ea?

  16. NicMon · 13/02/2016

    Buna. Voi merge in Dubai in luna martie. Stiam ca in bagajul de mana nu ai voie sa transporti mai mult de 100ml lichide (parfum,fond de ten, farduri etc)….nu este mai bine sa le pui jn bagajul de cala? Si…..ceva sfaturi , recomandari vestimentare pt directia Dubai?:)

Leave a reply

 

css.php